САЩ с милиони дози от ваксина срещу COVID, а ЕС?

В търсене на лека от пандемията държави си подават ръце
8 юни 2020 13:26, Петя Славова
31
САЩ с милиони дози от ваксина срещу COVID, а ЕС?
Снимка: БГНЕС

Съединените щати си осигуриха милиони дози от евентуална ваксина срещу коронавируса във водещи фармацевтични концерни. Сега много европейски държави се обединяват, за да не останат с празни ръце, пише германското издание "Ди Велт".

В търсенето на ваксина срещу пандемията от COVID-19 индустриалните държави се позиционират все по-ясно. Администрацията на Доналд Тръмп си осигури изпълнението на големи поръчки от някои от най-големите производители на ваксини. В същото време Германия, Франция, Италия и Нидерландия се опитват колкото е възможно по-бързо да обединят усилията си, за да осигурят на Европа доставка на бъдещите ваксини, предаде БГНЕС.

Планира се да се преговаря с производителите, за да се осигурят ваксини за целия ЕС и да се разширят производствените мощности в Европа. Има готовност „за преговори с повечето фармацевтични концерни“, за да се подсигурят “достатъчни количества за ЕС и извън него“, се казва в съвместно писмо на обединението, цитирано от "Велт ам Зонтаг".

Още по темата

Досега Европа предпочиташе да се държи настрани от тази тема. Причина за това беше надеждата, че най-силните държави в света ще намерят общо решение на въпроса и ще осигурят възможно най-бързо ваксина за човечеството. Че това е грешка, стана ясно по време на донорската конференция за пандемията на Европейската комисия в началото на май.

САЩ бяха единствените от седемте най-развити индустриални държави, които не подкрепиха финансово общата цел за събиране на 7,5 милиарда евро в подкрепа на проекти за ваксина срещу COVID-19. Вместо това Съединените щати сами вече отдавна са сключили национални споразумения с фармацевтичната индустрия.

Само в британския фармацевтичен концерн „Astra Zeneca“, който работи по обещаваща ваксина заедно с изследователи от Оксфордския университет, Вашингтон чрез своята изследователска агенция „Bardгa“ е инвестирал 1 милиард евро за проучвания, производство и продажба на бъдещата ваксина. По този начин Съединените щати са си подсигурили доставката на 300 милиона дози от ваксината. Британското правителство, от своя страна, си е осигурило правото на доставка на повече от 100 милиона единици.

"Имаме капацитет за производството на 2 милиарда дози ваксина, като първите доставки ще бъдат направени през септември 2020 година", съобщават от концерна. От там са влезли в контакт с европейски структури „за предоставянето на широк и справедлив достъп до ваксинация в рамките на Европейския съюз и в глобален мащаб".

През "Barda" САЩ са инвестирали 300 милиона долара в концерна "Sanofi", който съвместно с конкурентния "GlaxoSmithKline" работи върху ваксина срещу COVID-19.

Шефът на "Sanofi" Пол Хъдзън увери, че Съединените щати са си подсигурили правото на най-голямата предварителна поръчка – изказване, което по-късно беше изтрито.

Действията на американската агенция в Европа отдавна се наблюдава с подозрение. От пролетта президентът на Франция Еманюел Макрон настоява съвместно с Германия да се намери общ европейски отговор на изолирания подход на администрацията на Тръмп.

Съюзът е отворен за разширяване

Правителствените субсидии включват значителни финансови рискове, защото държавите инвестират милиарди в проекти за ваксина, за които изобщо не е ясно дали ще постигнат желания успех. Но притесненията за това, че ще останат с празни ръце в глобалната надпревара и че трябва да обясняват на собствените си граждани, защо за съжаление нямат достъп до ваксина, принуди правителствата в Берлин, Париж, Рим и Хага да се задействат. Те ще се стремят към “справедлив и прозрачен” процес, така че всяка от държавите-членки на ЕС, която участва в това обединение, да получи съпоставим дял от наличната ваксина, в зависимост от числеността на населението си, се казва в писмото.

Алиансът може да бъде разширен в бъдеще. Очевидно се обсъждат Великобритания, Норвегия, Сингапур и Япония, като не е изненадващо, че САЩ изобщо не се споменават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
хахахай преди 3 години
Новите пирамиди идват
29
1
 
2
 
! Отговори
ЕС и ЕП преди 3 години
Са агенти на ЦеРеУ. До един.
28
1
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Поредната пералня :)
27
2
 
1
 
! Отговори
д-р Керарски преди 3 години
До АнонименНема да ги фане ваксината щото са ГМО организми.......
26
2
 
5
 
! Отговори
лекар преди 3 години
Истината е,че докато няма ефикасна ваксина тази епидемия много ще ни тормози.
25
6
 
11
 
! Отговори
СъвецкиМалоумник преди 3 години
Аз ще чакам за съвецката, пардон руската ваксина, ако ще и до 2025. Свикнал съм да чакам от малък. Чаках да ми излезе вноската за кола, чаках да пуснат портокали, обувки, тока...светлото бъдеще и тн. Не е проблем да изчакам още 4-5 години за ваксина. Както се казва броените дни бързо минават.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовТака ли ви говорят на рушките вечеринки, че Путин ше ви работи ако не спазвате стриктно опорките му?
23
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/20Знаех си аз, че путин не те е оставил на мира снощи! Следващия път се подготви с лу6рикант.
22
3
 
8
 
! Отговори
сара преди 3 години
Аз предлагам да си слагат ваксината у тях в САЩ и им пожелавам да са здрави. За нас да не мислят.
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До рушки хибридникМиличкия, много ли те заболя от споменаването на любимите ти комунистически диктатури?
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовПо-добре за африканци, доста по-полезни са от руски хибриди.
19
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/18Путин пак ли се е гаврил нощес с теб? Или борисов беше?!
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са само приказки. Накрая играчите като САЩ ще се наиграят. Нека ЕС и Япония влязат в кооперация, пък САЩ и Англетата да се оправят оттам нататък. Лошото е, че докато тука е сравнително безобидна работата по други въпроси комунистическите режими само дебнат да се възползват от разногласията и са висококоординирани. Това е най-големия проблем с Тръмп, а не глупостите за черни животи ....
17
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
ЕС първо ще ваксинира африка, защото от там идва качественият генетичен материал за следващото поколение европейци.Слушайте меркел, макрон и ес комисарите!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те тези жълти перчеми бая луди.като гледам и американския и английския. нашихе лъскави кюмбета само се пъчат и плащат .а нищо насреща.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14А какво искаш да имаш?хамбергери и ваксина ли?
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аа ние си имаме.кисело мляко,домашна пърцуца,чесън,червено вино...ПРОСТОТИЯ колкото щеш.
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВарнаНе ти се вярва за чипирането, а?Преди седмица присъствах на зарибяване на река Дунав.10000 рибки.Всяка една от тях чипирана с номер.А за хората не ми се мисли.
12
3
 
11
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
Както винаги САЩ са супер нагли егоисти.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MAGAДа бе.да видим великия президент Тръмп дали ще рискува да си сложи от въпросната ваксина или е само за афроамериканци.